Dags att bränna lite fett?

Det är inte så svårt som du tror att bränna fett. Vägen till framgångsrik fettförbränning är att gå efter saker som fungerar och att göra dessa saker gång på gång! (se steg-för-steg guide här)

Därför ska jag dela med mig av en specifik metod som inte är för strikt och är enkel att följa. Metoden är inspirerad av The Slow-Carb Diet från boken The 4-Hour Body av Tim Ferriss.

Bland annat har det jag kommer presentera hjälpt min flickvän att gå ner 5 kilo på 4 veckor… UTAN att besöka gymmet en enda gång.

Jag ser det inte riktigt som en diet, utan mer ett hälsosamt sätt att leva.

Eftersom vi människor är som robotar och styrs av våra rutiner kan det vara svårt att påbörja såna här stora ändringar. Men efter ett tag har det rostiga hjulet börjat snurra och rätt vad det är har du en ny rutin!

Lets dive in:

1. Förberedelse

Det är några saker du måste ha klart innan du påbörjar dieten. Först och främst ska du känna att du vill gå igenom det här. Om du inte är 100 % bestämd för att klara det här kan du lika gärna sluta läsa och behålla dina kärlekshandtag runt midjan.

Viljan är förstås det första steget, men det är även en del materiella ting du som vi ska förbereda oss med.

Här är saker du bör ha:

  • Digital våg
  • Måttband
  • Smartphone eller kamera (helst iPhone såklart)
  • Dator med internetuppkoppling

1.1 Dagen innan dieten ska du väga dig. Det är extremt viktigt att du väger dig på morgonen precis när du vaknat. Du får absolut inte äta eller dricka något innan du ställer dig på vågen.

Ta fram ett papper, skriv datum och anteckna hur mycket du vägde.

1.2 Nu är det dags för mätning. Och nej, inte hur liten din snopp är. Du ska mäta: båda överarmarna (mitten av biceps), midjan (horisontellt vid naveln), höft (vid den bredaste punkten under midjan) och båda benen (mitten av låren).

Plussa ihop allt och summan kallar vi från och med nu för dina Totala Centimeter (TC). Skriv upp dina TC på pappret från förra punkten.

Måtten är otroligt viktigt, speciellt för din motivation. Jag är en person som gillar att se resultat för att fortsätta kämpa. Dina TC kommer va den bästa måttstocken att gå efter. Vikten säger inte lika mycket då kroppen kan ha samlat mer vätska ena dagen och mindre andra.

1.3 Skapa en blogg (via Blogg.se eller WordPress). Den här bloggen ska du uppdatera så ofta som möjligt, dock minst en gång i veckan, med start första dietdagen.

I bloggen får du kladda hur mycket som helst med vad du vill. Det obligatoriska är att du en gång i veckan uppdaterar läsarna med din vikt och dina TC.

Meningen med bloggen är att du ska berätta för så många som möjligt att du har bestämt dig för att bränna fett. Och att alla läsarna ska hålla koll på dig så att du gör det. Du vill väl inte banga ur när alla ser på? ;-)

1.4 Din telefon/kamera ska du inte använda ännu. Den ska du använda som ”dörrvakt” till din mun. ALLT du stoppar i munnen ska du fota INNAN du gör det. Därför är det enklast med en smartphone.

Varenda måltid du äter, förutom på din fettodag (jag förklarar vad en fettodag är senare), ska du snabbt och enkelt ta en bild på. Sen är det tillåtet att hugga i!

1.5 Det här är sista steget innan du är helt redo. Nu ska du fota dig själv i alla vinklar (fram, bak, sidan) i underkläder och hänga upp på ett ställe du ofta ser. Här är några alternativ: kylskåpsdörren, toalettspegeln, sängen, ha som bakgrund på mobilen eller andra tänkbara sätt.

Du behöver absolut inte visa någon om du inte vill, men häng gärna upp bilder på flera ställen.

Nu är du klar med alla förberedelser inför den stora dagen… Starten på ditt nya och lätta liv!

2. Maten – ”The core”

Here’s where the magic happens.

Jag tycker utan tvekan att maten är det viktigaste. Du kan lätt gå ner i vikt genom att börja äta rätt mat.

Ett exempel från verkligheten är min flickvän. Däremot är det betydligt svårare att gå ner i vikt genom att bara börja träna.

Jag säger absolut inte att träning inte är viktigt. Men glöm inte att när du börjar träna ökar din aptit, vilket skulle få dig att bara äta mer dålig mat. Därför är det otroligt viktigt att ha bra koll på vad du stoppar i dig!

2.1 Undvik ”vita” kolhydrater eller allting som kan vara vitt. Följande livsmedel är förbjudna: bröd, ris, flingor, potatis, pasta och panerad mat. Ett undantag är max 1,5 timme efter ett stenhårt konditionspass på minst 20 minuter.

2.2 Håll dig till samma mål om och om igen. Den här dieten ska inte vara rolig eller speciellt god att hålla sig efter. Den ska vara effektiv och ge dig de resultat du vill ha, alltså en platt mage. God kan den vara på din fettodag (förklaras strax).

Håll dig till dessa livsmedel:

Protein:
Äggvitor med ett helt ägg för smakens skull
Kyckling
Fisk (t ex tonfisk och lax)
Nötkött
Griskött

Baljväxter:
Linser
Svarta bönor
Kidneybönor

Grönsaker:
Spenat
Sparris
Ärtor
Broccoli
Mixade grönsaker
Sallad
Gurka
Tomat

De ovannämnda livsmedel kan du äta hur mycket som helst av. Faktum är att du bör äta så mycket som möjligt av dessa livsmedel.

Skillnaden mot sån här mat och dina feta kaloribomber till maträtter tidigare är att sån här mat knappt innehåller några kalorier.

Detta betyder att du måste få i dig en större mängd i volym av den ovannämnda maten än det du brukade äta tidigare. Annars kommer du gå på energiunderskott och vara trött och hängig. Du kommer heller inte orka träna och det är inte bra!

Nötter kan vara ett bra mellanmål när du inte har mat i närheten men absolut inte mer än 5 st. Detta är extremt viktigt att hålla då det är lätt att äta för mycket av sådan mat. ”Jag ska bara smaka en godis, sen ska jag inte ta mer”, hur ofta håller man det?

Nötter innehåller såpass många kalorier att du bara behöver ta ett par. De innehåller bra fetter så jag kan rekommendera dig att äta nötter om du kan behärska dig och hålla dig till max 5 st.

Ät när du är hungrig men försök hålla dig till ca 4 mål om dagen. Det skulle inte göra något om du överskred det, så länge du håller dig till de livsmedel som står nämnda i listan!

2.3 Drick inga kalorier. Drick enormt stora mängder vatten. Du kan också dricka hur mycket osötat te eller kaffe du vill.

Ingen mjölk till kaffet, ingen Coca-Cola (inte ens light) till maten. Ingen juice eller något som innehåller fruktsocker. Det skulle innebära dödsstraff! Eller helt enkelt en korrupt diet. Drick absolut ingenting som innehåller kolhydrater.

Är du en vinfanatiker kan jag meddela goda nyheter. Ett glas vin – max två – är tillåtet. Då är det alltså torrt rött vin som gäller. Vitt vin är förbjudet.

2.4 Fettodagen! Ta en dag i veckan (lördagar rekommenderas) till att äta hur mycket du vill av vad du vill. Syftet är att du ska stoppa i dig så mycket skit att du blir äcklad av godis, glass och andra sötsaker resten av veckan till nästa fettodag.

Nu blir du säkert lite fundersam och tänker ”Hur fan kan det här hjälpa mig? Då äter jag väl bara upp allt jag bränt under mina diet-dagar”.

Hur sjukt det än låter kommer den här dagen att öka din fettförbränning. Genom att spika ditt blodsocker på det här sättet en gång i veckan ökar din förbränningen genom att säkerställa att din ämnesomsättning (sköldkörtelns funktion m.m) inte nedsätts efter en längre tid av lågt kaloriintag.

Dock ska du följa en del steg för att minimera negativa effekter av högt blodsocker. Genom att utföra dessa steg varje lördag kommer du säkerställa att dieten kommer fungera.

3. Fettodagen

Att äta en massa skit är givetvis inte det optimala för en god hälsa. Däremot är strikta dieter som helt och hållet förbjuder allt sött oftast de dieter som inte håller. Det slutar oftast i att man stoppar i sig något man inte får äta tillslut ändå.

Med Fettodagen är syftet istället att medvetet schemalägga den tiden du kan äta onyttigheter. Och även att minimera dess effekt på din kropp genom något som Tim Ferriss kallar ”Damage Control”. Här nedan beskrivs hur du hanterar denna hetsätning.

Princip #1: Minimera utlösande av insulinhormonet

1. På Fettodagen får ditt första mål inte vara ett hetsätningsmål. Se till att du får i dig åtminstone 30 gram protein och olösliga fibrer (från t ex bönor eller linser).

Proteinet kommer minska din aptit vilket leder till att du äter mindre skit och förhindrar ett totalt matsjälvmord. Fibrerna ser till att du inte får diarré. Totalt kan det här första målet vara mellan 300-500 kalorier.

2. Innan andra måltiden för dagen, vilket är ditt första fettomål, ska du få i dig lite fruktos i form av grapefruktjuice. Grapefrukten har näst intill en magisk effekt och kommer hjälpa ditt blodsocker att hålla sig stabilt och inte spika i skyarna.

3. Dricka juice från citrusfrukter som t ex lime pressat i vatten eller citronjuice i maten.

Princip #2: Öka farten för maten att lämna magen

Med denna princip vill vi att maten ska gå igenom ditt system på snabbast möjliga sätt. Från då du stoppar det i munnen tills det kommer ut på andra sidan.

Här är 100-200 milligram kaffe ett perfekt verktyg att använda dig av vid dina absolut tyngsta mål under Fettodagen. Koffeinet hjälper maten igenom magen snabbare!

Det finns en del andra sätt men själv tycker jag de är överskattade. Kaffet fungerar utmärkt för detta syfte!

Princip #3: Korta muskelövningar under hetsätningen

De muskelövningar jag rekommenderar och kan utföras överallt är knäböj och ”väggpressen”. Knäböj är övningen som aktiverar framsida lår, rumpa och insida lår. Vägpressen är som armhävningar fast mot en vägg.

Övningarna ska göras i lagom takt ca 60-90 sekunder ett par minuter INNAN måltiden och helst igen ungefär 90 minuter efter du ätit.

För maximal effekt rekommenderar jag benböjen eftersom den aktiverar en större muskelgrupp (benen).

Men varför skulle du vilja göra 60-90 sekunders muskelövningar?

Det är komplicerat och fungerar nästan som magi. Men för att göra en lång historia kort:

När du gör muskelkontraktioner kommer ett ämne som heter GLUT-4 till ytan av dina muskler och transporterar glukosen (sockret som du ätit) in i din muskel där den förbränns och omvandlas till en muskelcell. Fiffigt va?

GLUT-4 öppnar upp muskeln för mer kalorier att komma in och glukosen blir där till muskelceller istället för fett runt din midja!

Bilderna visar rent hypotetiskt hur processen fungerar.

Innan muskelövningen

Efter muskelövningen

Bilden efter muskelövningen visar hur flera GLUT-4 har tillsats och öppnat upp musklerna för att transportera mer socker (glukos) in till muskeln för att göra en muskelcell.

Här är en film som visar hur man gör godkända benböj:

För mer information är du välkommen att besöka min viktminskningsblogg här!

För en exakt steg-för-steg beskrivning för hur min flickvän lyckades gå ner i vikt, läs mer på den här sidan: maxadinforbranning.se/ga-ner-5-kg-pa-en-4-veckor.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *